PAMiR7000

HOME | KONTAKT | O NÁS

> HŘEBENOVKA POLOMŮ, BESKYDY

BESKYDSKÁ TOP TRASA NA BĚŽKY - HŘEBENOVKA POLOMŮ / 29.1.2018

Pohraniční hřeben se Slovenskem nabídne trasu, která má jeden primát - je zde nejdelší úsek hřebene bez jakéhokoliv záchytného bodu - chaty, silnice či útulny. Navíc ústupy z hřebene jsou jak na českou, tak na slovenskou stranu vždy dosti dlouhé. Není divu, že tato trasa není populární mezi rekreačními běžkaři a velmi často na ni razíte stopu po celé délce sami. Hřebenovka Velkého a Malého Polomu je však hodnotný podnik, který se snažíme absolvovat každou zimu.

Startuje se z nádraží v Mostech u Jablunkova v Jablunkovském průsmyku. Na kilometrech 4, 5 a 6 jsou hned za sebou 3 horské chaty (Skalka, Severka a Tetřev) a pak již na dalších 15 km na trase na Bílý Kříž nepotkáte kromě kapličky na Muřinkovém vrchu žádnou stavbu. Celková délka je 21 km na Bílý Kříž, odkud je to na nejbližší autobus další 2 km ve sjezdu na Visalaje. Hřeben Polomů je jeden ze sněhově nejbohatších v Beskydech, často zde bývá sněhu více, než byste chtěli.

Kdo trasu zná, může si ji zjednodušit zimním traversem strmého Velkého Polomu z jihu a stejně tak z jižní strany lze podjet vrchol Malého Polomu, kde jinak značka dělá dlouhou smyčku. Na trasu nelze vyjet v elasťákách, trikotu a s tatrankou v kapse. Vzhledem k odlehlosti a náročnosti přejezdu je třba vzít batoh s jídlem, pitím a rezervním oblečením, protože zlomená běžka či h§lka zde umí být velmi nepříjemnou komplikací.

copyright PAMIR7000, anno 2018

PARTNEŘI