PAMiR7000

HOME | KONTAKT | O NÁS

> EXPEDICE ETIOPIE

MURSI - NEJPODIVNĚJŠÍ KMEN DOLNÍHO OMO (ETIOPIE) / 26.1.2018

Kmen Mursí je jeden z kmenů pestré mozaiky jižní Etiopie. Na dolním toku řeky Omo najdete spoustu zajímavých etnik. Mursiové, kterých je okolo 8000 lidí, sem přišli spolu se svými příbuznými Surmii z Jižního Súdánu za hledáním lepší pastvy. Asi 50 let už žijí v okolo NP Mago, ze kterého je odsunula etiopská vláda. Jsou údajně nejagresivnější, že všech kmenů oblasti.

Hlavní obživou je pastva dobytka. Množství dobytka určuje, kolik žen si může muž dovolit. Maximálně však čtyři. Ve vesnicích žije okolo 200 obyvatel a v každé chýši potom okolo 4 - 5 lidí. Přes den jsou ve vsi pouze ženy, děti a staří muži, mladí pasou dobytek v savaně. Od oběda jakou již všichni pastevci opilí, protože si kvasí vlastní alkohol a celý den ho na slunci popíjejí.

Nejvýraznějšími ozdobami jsou talířky v uších (prořezávají se okolo 5 let věku) a v dolním rtu (ten se řeže ve věku 15 let a k tomu je nutné vybít 4 dolní zuby, aby tam talířek pasoval). Většinou jej však nenosí a volný ret plandá volně dolů od úst. Další ozdobou jsou kly prasat bradavičnatých, bohaté zdobení jizvami (skarifikace) a tělové malování.

K návštěvě kmene Mursí je nutné z města Jinka odjet asi 70 km k západu. Sami se tam nedostanete, je nutné mít místního průvodce, který zabezpečí bezpečný kontakt mezi vámi a jednoduchými lidmi, kteří stále žijí na úrovni technologií doby kamenné.

copyright PAMIR7000, anno 2018

PARTNEŘI