PAMiR7000

HOME | KONTAKT | O NÁS

> NEVADO DEL TOLIMA V KOLUMBII

VÝSTUP NA NEVADO DEL TOLIMA (KOLUMBIE) / 13.2.2018

Hora Tolima je součástí národního parku Los Nevados, kde najdeme ještě vyšší vulkán jménem Ruiz. Ten je ovšem pro údajnou sopečnou aktivitu již delší dobu uzavřen. Kolumbijci na něj na tajno chodí, ale jako zahraničního turistu vás tam nikdo nevezme ani nepustí. Zbývá tedy Tolima a to jedině jižní stranou, která nabízí neuveřitelně strmý výstup z jihoamerické džungle přímo na vrchol.

Neprve je třeba z poslední vesnice Juntas v kaňonu Combeima vyjet serpentinami do místa El Silencio, odkud potom dojdeme po rovině kolem řeky do místa El Rancho. Zde jsou horké prameny, které si schováváme na koupel na zpáteční cestě. Všude kolem je perfektní hustá džungle, jako z filmů o drogových kartelech. Hned za prameny začneme stoupat velmi strmě až na horní hranici lesa do výšky 4050 m, kde je poslední voda a dobrá místa na stany.

Odtud pak v noci vyrážíme na výstup pásmem parámos s vysokými kytkami a pak lávovými proudy pod ledovec vrcholového bloku. To se již rozednilo a kolem nás stoupají mraky a pomalu zahalují výhledy do kraje. My však po ledovci nejprve strmě, pak již pohodlněji dojdeme za hodinu na velmi plochý vrchol Nevado del Tolima. Výhledy ještě nějaké máme, mraky se kolem kopce zatahují naplno až na sestupu.

copyright PAMIR7000, anno 2018

PARTNEŘI