PAMiR7000

HOME | KONTAKT | O NÁS

> VELKÁ VRACA V ZIMĚ

VELKÁ VRACA V ZIMĚ (KOSOVO - MAKEDONIE) / 11.1.2018

Foto: Sestup s vrcholem Velká Vraca 2582 m za zády.

Velká Vraca je nejvyšší vrchol stejnojmenného pohoří. Někdy bývá ale oblast Vracy přiřazena k většímu celku pohoří Šar/Sharr. Každopádně je to velmi výrazný solitér stojící mimo hlavní hřeben Šaru v části, kde už vlastně žádný hřeben není, jen pláně s vystupujícími vrcholy.

Foto: Startujeme od chaty lyžařského střediska Brod.

Do oblasti Vracy a nejvyššího vrcholu Kosova - Rudoky, se jede přes Prizren, Dragaš a vesnici Brod, kde bydlí tzv. Gorani, což jsou srbsky mluvící muslimové, obdoba Bosňáků. Nejsou to Albánci, jako většina obyvatel Kosova, ani Srbové, ale je to další etnická skupina v této zemi.

Foto: Překrásné výhledy na Korab, nejvyšší vrchol Albánie a Makedonie, už mimo Kosovo.

Za Brodem stojí perfektní hotel Arxhena (čti Ardžena), kde jsme nocovali a od něj pak pokračovali lanovkou na horní stanici vleků v místním lyžařském středisku. Po pozvolném hřebeni, který nabízí skvělé sjezdy na východní straně (užíváme si zde další den) dojdeme až na pláně pod Velkou Vracou (Golema Vraca, Vraca e Madhe).

Foto: Z plání je vidět nejvyšší vrchol Kosova - Rudoka (2658 m)

Výstup na Vracu je velmi strmý, stejně tak potom závěrečný hřeben. Výhledy jsou hlavně na Malou Vracu, která je mnohem skalnatejší a tím i nepřístupná.

Foto: Malá Vraca a jižní konec pohoří

Foto dole: Vrchol Velké Vracy

Z vrcholu si pak užíváme zasloužený sjezd a po přechodu širokého sedla opakujeme strmý sjezd z dalšího vrcholu, který jsme si našli už včera. Túra má přes 20 kilometrů délky, ale stojí opravdu za to.

copyright PAMIR7000, anno 2018

PARTNEŘI