PAMiR7000

HOME | KONTAKT | O NÁS

> MONT BLANC NA LYŽÍCH

MONT BLANC NA LYŽÍCH / 8.1.2018

Lyžařská trasa na vrchol Mont Blancu kopíruje přibližně trasu prvovýstupců, na kterou se napojuje v prostoru ledopádu Bosson. Je zcela odlišná od tzv. Normálky, která vede přes chaty Tete Rousse a Gouter. Tato vede přes chatu Les Grandes Muletes, která je velmi příjemným ostrůvkem komfortu a pohodlí v obrovských prostorách Bossonského ledopádu. Chata je otevřena pouze do poloviny června, proto klasický prázdninový návštěvník Chamonix o ní ani netuší, protože spolu s uzavřením chaty se přestává používat i tato výstupová trasa.

Dlužno říci, že trasu lze použít od poloviny května do poloviny června i pro pěší výstup. První den se na lyžích dojde na chatu Les Grandes Muletes. Výstup ze stanice lanovky Plan d Aiguille pod Šamonickými jehlami vede nejprve vodorovně pod stěnami a později vstupuje na Bossonský ledovec, který prochází po placaté polici v ledopádu. V místě Junction je obtížný přechod z ledovce Bosson na ledovec Taconaz. Tam bývá trasa nejvíce ohrožena pádem séraků či rozevřením trhliny.

Z chaty je to pak s proměnlivým sklonem mnohahodinový noční výstup k chatě Vallot. Projdeme Valký a Malý Výšvih i Velké a Malé plató. Od Vallotky je to pak na vrchol po hřebeni už bez lyží. Nejzkušenější lyžaři volí sjezd severní stěnou, ti ostatní pak sjíždí od Vallotky po trase výstupu. Kdo by si však představoval krásné oblouky v prašanu na svazích Blancu, bude nejspíše zklamán.

Sníh je v čase, kdy se sjíždí dolů, už dosti rozmoklý. Hluboký těžký sníh není nic extra na sjezd a stehna podle toho přiměřeně trpí. Celý sjezd dolů se těšíme, až uděláme poslední oblouky ve strmém padáku ke skalní špici s chatou a budeme v bezpečí. Celé odpoledne pak vyhlížíme ostatní, kteří postupně sjíždějí či scházejí dolů. Nejlepší lyžovačka je pak paradoxně na pláních v Bossonském ledopádu, kde se najde prostor pro nějaké ty oblouky a krasojízdu.

copyright PAMIR7000, anno 2018

PARTNEŘI