PAMiR7000

HOME | KONTAKT | O NÁS

> ŠIROKÝ LED, VELKÁ STUDENÁ DOLINA

ŠIROKÝ LED, VELKÁ STUDENÁ DOLINA / 4.1.2018

Druhého ledna, Tatry budou prázdné, protože ti, kteří tam jsou ještě od Silvestra, buď míří zrovna domů, nebo to na Nový rok rozjeli znovu pěkně nadivoko a tak stejně dnes lézt nepůjdou. Předpověď byla dobrá a kupodivu i vyšla - teploty těsně pod nulou, bezvětří a trochu oblačnosti a trochu modro. Tak akorát na rozhýbání se po svátcích a na první poťukání ledů. Ve čtyři ráno jedeme z Havířova u Ostravy a po sedmé hodině parkujeme ve Smokovci. Na lanovku kašleme, stejně ještě nejede. Projdeme se, na Hrebienku dáme kávičku a zase se neponáhláme až za Reinerku.

Počasí dobré, nikde nikdo. Ke všem ledům je díky tomu, že dlouho nesněžilo, skvěle vyšlapaná stopa. Vzpomínáme, jak to vypadalo před 10 lety. K ledům to bylo vždy po kolena ve sněhu, protože většina lidí znala jen ty, co jsou vidět ze značky. Ledy ve Štrbavém hřebeni začaly být vidět jen díky kůrovcové kalamitě. Pod náš oblíbený Široký led to bylo tentokrát po vyšlapané stopě. Paráda, nosný sníh, strmý žlab, na konci led. Po desáté ráno se navazujeme pod ledem.

Rok jsme nelezli, takže první tahání je trochu morálové. Nicméně o to tady dnes jde, zase do toho spadnout. A už to klove, už to klove. První přelezní je za námi a my si tréninkově ještě led vylezeme každý čtyřikrát. Široký led umožňuje tolik směrů a žádný se neopakuje. Proto jej máme rádi - od položených dlouhých pasáží až ke kolmáčům. Vše zde máme. Ruce po čtyřech přelezech bolí, balíme to a valíme dolů. Na Hrebienku jsou mraky výletníků a dole se válí mlha. Hurá domů. Prostě na otočku.

copyright PAMIR7000, anno 2018

PARTNEŘI